Home » Bekende loterij maakt gebruik van rolmodel, Ksa heeft haar bedenkingen
Kansspelautoriteit

Bekende loterij maakt gebruik van rolmodel, Ksa heeft haar bedenkingen

De Kansspelautoriteit heeft een Nederlandse loterij aangesproken. Dit zou gebeurd zijn naar aanleiding van het televisieprogramma Deal or no Deal en bijhorende reclames. In zowel de reclames als in het programma zelf, is acteur en presentator Buddy Vedder te zien – o.a. bekend van Goede Tijden Slechte Tijden. Aangezien Bekende Nederlanders niet meer mee mogen spelen in gokadvertenties, heeft de Ksa zo haar bedenkingen.

Geen risico

Tussen 2021 en 2022 is Buddy Vedder te zien in het televisieprogramma en in bijhorende reclames daarvoor. Dat is in eerste instantie toegestaan. Nederlandse loterijen behoren immers niet tot kansspelen die als ‘kwetsbaar’ worden gezien – anders dan bijvoorbeeld live blackjack of online gokkasten. Deze kunnen een gevaar vormen voor kwetsbare doelgroepen.

Waarom heeft de Ksa dan tóch haar bedenkingen? Dat heeft met de reputatie van Buddy zelf te maken.

Marktonderzoek

Loterijen mogen rolmodellen laten meespelen in advertenties, mits zij géén boegbeeld zijn voor kwetsbare doelgroepen – bijvoorbeeld voor kinderen of jongeren. Van loterijen en kansspelaanbieders wordt verwacht eerst marktonderzoeken te doen naar de algehele invloed van de bekende Nederlander.

De Ksa had daarom haar bedenkingen bij Buddy Vedder als presentator van de loterij. Hij is immers vaak te zien als presentator voor verschillende jeugdprogramma’s – hier heeft hij zelfs prijzen voor gewonnen. Is zijn invloed op jongeren niet te groot?

Resultaten

Uit onderzoek blijkt dat Buddy Vedder geen risico vormt voor kwetsbare doelgroepen. Om dit met zekerheid vast te stellen, is zijn social media uitgebreid onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat het aantal volgers té laag is om een groot rolmodel te zijn in Nederland – hij staat niet in de top 10 van Nederland.

Hieruit blijkt dus dat de Nederlandse loterij naar behoren heeft gehandeld en niets strafbaars heeft gedaan. Daarbij was het verbod op rolmodellen nog niet van kracht toen Buddy te zien was in gokreclames. Wel heeft de Ksa de loterij geattendeerd hierop, om verdere incidenten te voorkomen in de toekomst.