Home » België wil een algeheel verbod op gokreclames, beslissing ligt nog bij de Europese Commissie
Wet & Regelgeving

België wil een algeheel verbod op gokreclames, beslissing ligt nog bij de Europese Commissie

De laatste tijd is er veel te doen rondom gok reclames en bijhorende advertenties. De commotie in Nederland is vast niemand ontgaan. In eerste instantie staat de nieuwe gokwet het toe om reclame te maken voor online-kansspelen.

Hierbij zijn regelmatig BN’ers ingezet. Vooral oud-voetballers waren veel geziene gasten binnen deze opzet.

Sinds juni van dit jaar geldt hier een algeheel verbod op. De overheid is van mening dat rolmodellen het goede voorbeeld dienen te geven en kwetsbare doelgroepen beschermd moeten worden. Vanaf begin 2023 worden gok reclames nóg verder teruggedrongen in Nederland. Dit tot grote teleurstelling van verschillende kansspelaanbieders.

Ook ons buurland België heeft deze reclames uitgebreid onder de loep genomen. De aanvraag voor een algeheel verbod ligt inmiddels bij de Europese Commissie op tafel, maar een goedkeuring laat voorlopig nog op zich wachten. En dat heeft alles te maken met de opvattingen van Malta.

Wetsinvoering

Een nieuwe wet invoeren gaat niet over één nacht ijs. Hiervoor is een nieuwe aanvraag bij de Europese Commissie nodig. Na de aanvraag krijgen alle leden ongeveer 3 maanden de tijd om tot een beslissing te komen. Tijdens deze periode worden alle voor- en tegenargumenten naast elkaar gelegd.

Enkele maanden geleden heeft België een nieuwe wetsaanvraag ingediend. Het land zou een algeheel verbod op gok reclames ambiëren, op sportsponsoring na. België zou hier goede redenen voor hebben. De Belgische overheid is van mening dat gok reclames aanzetten tot gokken en daarmee een gevaar zijn voor veel verschillende doelgroepen. Nu het voorstel bij de Europese Commissie ligt, lijkt er een kink in de kabel te ontstaan. Zo zou Malta grote twijfels hebben hierover.

Wachttijd

Ook Malta heeft zich gebogen over het voorstel en geeft aan twijfels te hebben. Hier is echter niets over bekend. Malta heeft niet uitgelegd wáárom deze twijfels er precies zijn en daarmee wordt de wachttijd nog eens een maand verlengd. Voor nu is er dus nog geen definitieve beslissing gemaakt.

Wel is de kans relatief groot, dat Malta niet op één lijn komt te liggen met België en daardoor niet instemt met het nieuwe voorstel. Hoe het zich verder gaat ontwikkelen, dat is afwachten. In de week van 9 september zou dit verder bekend moeten worden.