Home » Gokreclames tijdens WK blijven punt van zorg
Wet & Regelgeving

Gokreclames tijdens WK blijven punt van zorg

Steeds meer mensen reageren kritisch of zelfs zorgelijk over gokreclames rondom het Wereldkampioenschap Voetbal 2022, in Qatar. Politicus Mirjam Bikker uitte haar ongenoegen richting Nederlandse kansspelaanbieders – waaronder een Nederlandse loterij.

Veel aanbieders hebben bekend gemaakt géén Oranje gerelateerde advertenties uit te zenden tijdens het grote sportevenement. Toch vindt Bikker dat ook de algemene gokreclames geen podium moeten krijgen tijdens het WK.

Motie ingediend

Reclames van Nederlandse kansspelaanbieders blijven een terugkerend onderwerp in de Tweede Kamer. Zo brachten Mirjam Bikker en Pieter Grinwis – van de ChristenUnie – het opnieuw onder de aandacht. Beide Kamerleden hebben hier zelfs een motie voor ingediend.

Middels deze motie hopen Bikker en Grinwis dat kansspelaanbieders besluiten om niet te adverteren tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar. De Kamerleden maken zich niet alleen zorgen om de veiligheid van spelers tijdens het sportevenement.

Ook de slechte arbeidsomstandigheden in Qatar blijven een punt van kritiek in Nederland – tijdens de bouw van het stadion zijn destijds duizenden mensen omgekomen. Exacte aantallen heeft een Britse nieuwsbron bekendgemaakt. Gezien de slechte omstandigheden in Qatar, hebben meer sponsors besloten zich terug te trekken tijdens het WK.

Vervolgstappen

Nadat de ChristenUnie de motie had ingediend in de Tweede Kamer, werd deze aangenomen. Wat de vervolgstappen zijn, dat blijft een vraagteken. Het is immers aan kansspelaanbieders wat zij besluiten om te gaan doen. Een bekend Nederlands online casino heeft bekendgemaakt tegenover een nieuwsbron, de motie uiterst serieus te nemen en géén voetbal gerelateerde reclames uit te gaan zenden.

Een andere aanbieder heeft het tegenovergestelde besloten – het betreft een kansspelaanbieder die sportweddenschappen aanbiedt. Gezien de reputatie van de aanbieder, voelt de directeur zich “verplicht” om gokreclames uit te gaan zenden. Het is immers een groot sportevenement.

De kansspelaanbieder heeft in een radioprogramma bekendgemaakt alleen de “algemene gokreclames te gaan gebruiken”. Deze zijn niet Oranje ingericht of gebaseerd op het WK. Bikker uitte haar ongenoegen na de uitspraken van de kansspelaanbieder en vindt dat de aanbieder ook op deze wijze haar naam verbindt aan het WK.