Home » Ingezette paniekknop zorgt voor grote stijging van tijdelijke uitsluitingen
Verantwoord Spelen

Ingezette paniekknop zorgt voor grote stijging van tijdelijke uitsluitingen

We kennen inmiddels genoeg gok preventies. Het Cruks in Nederland is hier een goed voorbeeld van. Er worden echter steeds meer maatregelen geïntroduceerd, waarbij gokkers zichzelf beschermen tegen het spelen van online-kansspelen.

Een Duits gokbedrijf heeft  een paniekknop geïntroduceerd. Na maanden van testen en oefenen, blijkt dit een groot succes te zijn. Zo is er een duidelijke stijging te zien van gokkers die de knop hebben ingedrukt. Dit werd gedaan op gokwebsites.

24 uur geen toegang

Van gokkers wordt verwacht verantwoordelijkheid te nemen voor eigen daden. Zo ook voor het deelnemen aan kansspelen. Om online gokverslavingen tegen te gaan, heeft het Duitse Tipico een nieuwe maatregel in laten gaan.

Het betreft hier een zogenaamde ‘paniekknop’. Wordt de knop ingedrukt door een online gokker? Dan gaat het gok account voor de duur van 24 uur helemaal op slot. Het deelnemen aan online-kansspelen is in dat geval niet meer mogelijk.

De resultaten uit de eerste testfases zijn de afgelopen maanden intensief gemonitord. Hieruit is gebleken, dat de paniekknop al duizenden keren is ingedrukt door online gokkers. Tipico zelf ziet dit als een veelbelovend resultaat.

Tipico onder vuur

Vooralsnog wordt de paniekknop niet door alle Casino’s gebruikt. Tipico is voorlopig een van de weinige. De testfase toont onder meer aan, dat de behoefte aan dergelijke beschermmaatregelen groot is. Het is altijd afwachten hoe online gokkers hierop reageren en of een dergelijke maatregel wordt gebruikt.

Zodra de knop wordt ingedrukt, worden gegevens van de gokker direct doorgespeeld naar een Duits register voor gokverslaafden. Ook Nederland kent een soortgelijk register. Dit kennen we als het Cruks.

Het is niet de eerste keer dat Tipico landelijke aandacht krijgt. Eerder dit jaar hebben zij flink onder vuur gelegen. Zij zouden Nederlandse gokkers werven en kansspelen aanbieden. Op dat moment had Tipico geen geldige vergunning op zak en werd op de vingers getikt. De Nederlandse Ksa legde Tipico een boete op van meer dan € 500.000,-.