Home » Leids café hoeft haar deuren niet meer te sluiten, sluiting zou niet terecht zijn
Kansspelautoriteit

Leids café hoeft haar deuren niet meer te sluiten, sluiting zou niet terecht zijn

In Leiden ontstond drie jaar geleden de nodige ophef. Een plaatselijk café zou namelijk een cash center bezitten en dat is niet toegestaan. Deze worden veelal ingezet voor illegale gokpraktijken. Behalve dat gokken zonder vergunning verboden is, vormen deze websites eveneens een groot risico voor spelers. Gokverslavingen worden immers niet gemonitord. Regelmatig krijgt de Ksa een Nederlands online casino zónder licentie op haar radar.

Op basis daarvan, besloot de burgemeester dat het café haar deuren moest sluiten. Was deze beslissing terecht? De Raad van State heeft een verrassende uitspraak gedaan.

Getroffen bij controle

Hoe werd dit cash center ontdekt? Deze staat immers niet in de etalage gepresenteerd. Het was de Kansspelautoriteit die dit café op de korrel kreeg. De organisatie voerde een landelijke controle uit, waarna zij bij dit café terecht kwamen – de naam is verder niet bekend.

Voor het apparaat was geen geldige vergunning aanwezig, waarna de Kansspelautoriteit overging tot inbeslagname. De kans is aannemelijk dat een cash center illegale gokpraktijken faciliteert en dat is niet toegestaan. Daar bovenop besloot de burgemeester dat het café haar deuren moest sluiten – in ieder geval voor de duur van een halfjaar. Het was niet de eerste keer dat het café het aan de stok kreeg met de autoriteiten.

Niet mee eens

De sluiting van het café viel niet in goede aarde bij de eigenaar. Hij besloot het er niet bij te laten zitten. Zo startte hij een handtekeningenactie en ging hij officieel in beroep hiertegen.

De café-eigenaar kreeg geen gelijk en zijn beroep werd afgewezen – zowel door de burgemeester als door een rechter. Uiteindelijk besloot de eigenaar naar de Raad van State stappen en dit leek een succesvolle stap te zijn. Hij kreeg namelijk gelijk. Volgens de Raad van State had de burgemeester het café nooit mogen sluiten. Afgezien van het cash center, veroorzaakte het café geen overlast en konden illegale gokpraktijken ook niet worden bewezen.