Home » Man financierde gokverslaving met gestolen cryptomunten
Opmerkelijk

Man financierde gokverslaving met gestolen cryptomunten

Het jaar wordt niet door iedereen feestelijk afgesloten. Een man waarvan de leeftijd onbekend is, heeft namelijk een celstraf opgelegd gekregen. Volgens de rechtbank kampte de man enige tijd met een gokverslaving. Een deel van zijn straf is voorwaardelijk. Het is duidelijk dat de man een groot geldbedrag afhandig heeft gemaakt, maar de manier waarop hoor je niet iedere dag voorbij komen.

Gestolen cryptomunten

Helaas worden mensen met een gokverslaving vaker veroordeeld. Dit heeft vooral te maken met de herkomst van het geld, want een gokverslaving is niet strafbaar. Gokkers proberen deze verslaving namelijk te financieren en het is niet altijd mogelijk om dit met spaargeld te blijven doen. Er zijn spelers die leningen afsluiten, maar in sommige gevallen is het geld op een illegale manier verkregen.

Recentelijk is een man veroordeeld voor het stelen van crypto. Dit zijn digitale munten, waar vervolgens in belegd kan worden. Iedere munt heeft een andere waarde en beschikt over een unieke code. Onder aan de streep kunnen deze munten een groot geldbedrag opleveren.

Het lukte de man om meer dan 400.000 euro afhandig te maken. Dit is duidelijk geworden uit zijn bankgegevens. De man gebruikte illegale programma’s om de cryptomunten van andere computergebruikers te stelen, waaronder Dark Comet. Deze programma’s worden gebruikt om andere computers binnen te dringen. Dit wordt hacken genoemd en het is strafbaar in Nederland.

Illegale kansspelen

Het gestolen geld gebruikte de man vervolgens om zijn gokverslaving te financieren. De kansspelen werden bij illegale kansspelaanbieders gespeeld. Uit onderzoek blijkt, dat deze aanbieders geen vergunning van de Ksa op zak hadden. Een Nederlands online casino dient deze wel te hebben. Het zou gaan om 999Dice en PrimeDice.

Vanaf 2014 zou de man bezig zijn geweest met cryptomunten stelen. Tijdens verschillende verhoren verklaarde hij, dat het gestolen bedrag veel minder is geweest. Het grootste deel van het geldbedrag zou afkomstig zijn van gekochte cryptomunten. Dit kon hij echter niet bewijzen.

Veroordeling

De rechtbank heeft de hacker veroordeeld tot celstraf van twee jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk is. Hij wordt veroordeeld voor onder andere witwassen en voor het binnendringen van computers. Voor het gokken op illegale gokwebsites wordt hij niet veroordeeld. De gokverslaving van de man was voor de rechtbank geen reden om een lagere toe te kennen.