Home » Matchfixing beter bewijzen? Voormalig GLMS-medewerker pleit voor één Europese integriteitsorganisatie
Wet & Regelgeving

Matchfixing beter bewijzen? Voormalig GLMS-medewerker pleit voor één Europese integriteitsorganisatie

Het bewijzen van matchfixing zou eenvoudiger worden als iedere bookmaker zich aansluit bij dezelfde organisatie, stelt de Deense Chris Kronow Rasmussen. De voormalig medewerker van de integriteitorganisatie GLMS ging hierover in gesprek met de Deense televisiezender TV2.

Matchfixing bij Champions League

Uit een rapport van de Sportradar uit 2018 bleek dat er in de handbalwereld sprake was van matchfixing. De televisiezender TV2 kreeg het rapport in handen en maakten naar aanleiding hiervan een uitzending over het onderzoeken en bewijzen van matchfixing. In het rapport kwam naar voren dat scheidsrechters bezig waren met het beïnvloeden van wedstrijden en zelfs de Champions League kwam hierin ter sprake.

In gesprek met Rasmussen

De Deense zender ging tijdens de uitzending in gesprek met Rasmussen. Rasmussen is jaren werkzaam geweest bij de nationale loterij in Denemarken. Tijdens zijn werkzaamheden was hij verantwoordelijk voor de Deense deelname aan de integriteitsorganisatie: Global Lottery Monitoring System (GLMS). Bij de GLMS hebben verschillende Europese bookmakers zich aangesloten, waaronder ook een deel van de Nederlandse bookmakers.

Rasmussen maakte regelmatig mee hoe bookmakers omgingen met mogelijke matchfixing. Hierbij ervaarde hij voornamelijk hoe lastig het kan zijn om matchfixing te kunnen bewijzen. De scheidsrechters die ervan worden verdacht wedstrijden te hebben beïnvloed in de handbalwereld, zijn wegens een gebrek aan bewijs momenteel niet geschorst. Veel van deze scheidsrechters zijn zelfs nog werkzaam binnen het WK.

Bewijzen van matchfixing eenvoudiger maken

Volgens Rasmussen staat het rapport vol aanwijzingen voor matchfixing tijdens de handbalwedstrijden. Er zouden zeven bookmakers een melding hebben gedaan over verdacht gokgedrag, maar ook is het zo dat 800 bookmakers niets hebben gemeld. Rasmussen geeft aan dat het daarom zou helpen om een wet in te brengen. Deze wet zou ervoor moeten zorgen dat ieder online casino aangesloten is bij dezelfde organisatie. Het zou hierdoor overzichtelijker worden om patronen van matchfixing op te kunnen sporen. In Nederland is het namelijk ook zo dat aanbieders gebruikmaken van verschillende integriteitsorganisaties. Dit zorgt ervoor dat matchfixing moeilijker te bewijzen is.