Home » Meer duidelijkheid gegeven over gokken op jonge sporters door Zweedse toezichthouder
Wet & Regelgeving

Meer duidelijkheid gegeven over gokken op jonge sporters door Zweedse toezichthouder

Na het binnenkomen van klachten van aanbieders, heeft de Zweedse toezichthouder besloten om duidelijkheid te geven over het gokken op jonge sporters. Is meer dan de helft van de spelers minderjarig? Dan is gokken op de wedstrijd vanaf nu verboden.

Rechtszaken

Het verduidelijken van de regels is gekomen door enkele rechtszaken van aanbieders. Alles is nu concreter geworden. Eerder werden er nog boetes uitgedeeld aan bedrijven die de optie boden om te wedden op sportwedstrijden met minderjarige sporters. Het hoger beroep van die bedrijven werd toen door de rechtbank geweigerd.

Wissels tellen ook mee

Aanbieders vonden dat de regels in Zweden onduidelijk waren. In de Zweedse kansspelwet was te lezen dat het gokken niet is toegestaan om te gokken op een evenement als een meerderheid van de sporters minderjarig is. Na aandringen van de aanbieders is ervoor gekozen om dit allemaal verder te verduidelijken. Nu is bijvoorbeeld duidelijk dat een evenement ook een individuele wedstrijd kan zijn. Ook is er meer duidelijkheid gegeven over wie precies de deelnemers zijn. Zo is nu duidelijk geworden dat ook de wissels meegerekend moeten worden. Is meer dan de helft van de wissels en basisspelers bij beide teams minderjarig? Dan mag er dus niet gegokt worden op de website.

Verboden in Nederland

Ook in Nederland is het verboden om in te zetten op jeugdwedstrijden. Dit is het geval sinds het invoeren van de wet Kansspelen op afstand. In Nederland zorgde dit ook voor de nodige verwarring bij wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede voetbalniveau. Er was slechts te lezen dat jeugdwedstrijden verboden waren, maar er werd niets gezegd over teams als Jong Ajax. Aanbieders moesten zelf bepalen of dat wel of niet mocht. Er is nu door alle aanbieders voor gekozen om deze wedstrijden ook gewoon op te nemen in het aanbod.