Home » Minderheidsgroepen in Engeland meer kans op gokgerelateerde schade, dit blijkt uit onderzoek GamleAware
Opmerkelijk

Minderheidsgroepen in Engeland meer kans op gokgerelateerde schade, dit blijkt uit onderzoek GamleAware

GamleAware

Mensen die tot een minderheidsgroep behoren in Engeland, hebben een grotere kans op gokgerelateerde schade. Dit blijkt uit een onderzoek dat is aangestuurd door de Britse instelling die gokverslavingen bestrijdt, genaamd GambleAware. Dit is in vergelijking met de witte Britse meerderheid.

Onderzoek naar gokgerelateerde schade

GambleAware is een liefdadigheidsinstelling die zich inzet om gokproblematiek te kunnen bestrijden. De instelling publiceerde een onderzoek dat is uitgevoerd door Ipsos UK en ClearView Research. Het onderzoek wordt ondersteund door de University of Manchester. In het onderzoek werd er dieper ingegaan op de witte meerderheid en minderheidsgroepen in Engeland met betrekking tot gokverslavingen en gokproblematiek.

Iemand zou behoren tot de minderheidsgroep als hij of zij zich kan identificeren als lid van een religieuze of etnische minderheidsgroep. Ook mensen die Engels niet als moedertaal hebben, behoren tot de minderheidsgroep.

3000 respondenten van 18 jaar of ouder werden voor dit onderzoek ondervraagd in de periode tussen 19 en 25 mei 2022. Binnen deze groep identificeerden 1220 respondenten zich met de minderheidsgroep. 1779 personen behoorden tot de witte meerderheid.

Uit het onderzoek blijkt dat de minderheidsgroep 31 procent minder gokt dan de witte meerderheid in het Verenigd Koninkrijk. Het is echter zo dat de minderheidsgroep meer kans heeft op risicovol gokgedrag, ondanks dat zij minder gokken in het casino. Het blijkt dat 42 procent van de minderheidsgroep te maken kreeg met gokgerelateerde problematiek, terwijl dit bij de witte meerderheid neerkomt op 20 procent.

Meerdere factoren

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan dit resultaat. Het blijkt namelijk dat mensen die behoren tot de minderheidsgroep…:

  • …drie keer zoveel gokken als de witte meerderheid. Dit doen ze als reactie op uitdagingen en obstakels in het leven.
  • …vaker dan de meerderheidsgroep zeggen dat zij gokken willen beperken, maar dit lastig vinden om te doen.
  • …zich minder comfortabel voelen bij het zoeken van steun als het gaat om problematisch gokgedrag. Dit komt voornamelijk door angst om veroordeeld te worden en stigmatisering.

Er zou een mogelijk verband zijn tussen gokgerelateerde problematiek en discriminatie. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat de helft van de mensen met gokgerelateerde problemen die zich in de minderheidsgroep bevinden, te maken heeft of heeft gehad met discriminatie in het openbaar.

Vervolgonderzoek is nodig

De Director of Impact ClearView, genaamd Niamh McGarry, geeft aan dat er verder onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen waarom de minderheidsgroep meer te maken heeft met problematisch gokgedrag. Wel geeft ze aan dat het duidelijk is dat deze groep kwetsbaarder is en hierdoor meer risico loopt op gokgerelateerde schade bij het spelen van kansspelen zoals online gokkasten. De stem van de minderheidsgroep moet volgens McGarry centraal staan bij het ontwerpen van diensten. Dit onderzoek zou aantonen dat er een specifieke aanpak nodig is om de ongelijkheden aan te kunnen pakken.

Ook Zoë Osmond, de CEO van GambleAware, reageert met dat er duidelijk behoefte is aan verder onderzoek en oplossingen op maat. Toegang tot hulp moet minder belemmerend zijn voor de minderheidsgroep en de discriminatie waar deze groep mee te maken heeft, zal bestreden moeten worden.