Home » Sociaal Economische Raad (SER) blijft sceptisch, maar keurt gokwet Curaçao toch goed
Niet gecategoriseerd

Sociaal Economische Raad (SER) blijft sceptisch, maar keurt gokwet Curaçao toch goed

Op Curaçao heeft de Sociaal- Economische Raad (SER) goedkeuring gegeven voor de nieuwe gokwet. Hierbij wordt door de raad tevens geadviseerd dat het moderniseringstraject van de kansspelsector met volledige transparantie en zorgvuldigheid zal moeten worden voortgezet.

Nieuwe gokwet

De goedkeuring van de Curaçaose gokwet zou ervoor kunnen zorgen dat er dit jaar nog omgerekend 10,2 miljoen euro aan de landskas opgeleverd zal worden. Ook geeft de regering aan dat er door de nieuwe wet meer werkgelegenheid zou kunnen ontstaan voor de inwoners van Curaçao.

Het is echter zo dat de Sociaal- Economische Raad ietwat sceptisch is tegenover deze doelstellingen. De SER ziet wel potentie in de nieuwe gokwet, maar wil nog niet te vroeg juichen. De wet zit namelijk nog steeds in het adviestraject. Dit betekent dat er eerst afstemming bereikt zal moeten worden met alle betrokken partijen. Dit heeft SER gemeld in haar advies.

Wanneer de afstemming eenmaal bereikt is, zal volgens SER dit draagvlak een vergrotend effect hebben. Hiermee wordt er gedoeld op de trustkantoren en vergunninghouders. Zij hebben namelijk middels een anonieme brief hun kritiek geuit op de minister van Financiën Javier Silvania. Dit kritiek gaat over de manier waarop Silvania de hervormingen doorvoert van het kansspelbeleid op Curaçao. SER geeft daarom ook aan dat er op een volledig transparante manier gewerkt zal moeten worden.

SER is sceptisch

SER is tevens sceptisch over het feit dat de omvorming van de gokwet in één keer zal moeten gebeuren. Volgens SER kan dit beter gebeuren in verschillende fases. Daarnaast geeft SER aan dat er belangrijke stukken ontbreken in de nieuwe gokwet, als het gaat om een duurzame strategie. Deze strategie zou namelijk op korte én lange termijn een positief effect moeten hebben op de economie van Curaçao.

Eerder keurde SER het ontwerp van de nieuwe gokwet af. SER gaf een aantal aanbevelingen en deze zijn geheel opgevolgd. Dit resulteert in de goedkeuring van de nieuwe gokwet door SER.

Om de regulering van de kansspelsector optimaal te laten verlopen, is er een effectief handhavingsmechanisme ingevoerd. Ook is er nu sprake van centralisatie van het toezicht op de kansspelsector. Volgens SER kan het imago van Curaçao om deze redenen op internationaal niveau worden versterkt. Er zullen meer toeristen op het eiland komen die zorgen voor inkomsten en de overheid van Curaçao kan geld verdienen door de heffing van vergunningsrechten.

Afhankelijk van gokexploitanten

Of er echt geld zal worden verdiend voor de landskas, is nog niet met zekerheid vast te stellen. Volgens SER is dit afhankelijk van aantrekkingskracht voor gokexploitanten. Als er mogelijk gevaar zou schuilen op het eiland, zal Curaçao uiteindelijk minder aantrekkelijk worden voor een betrouwbaar casino om zich te kunnen vestigen.

SER gelooft er echter in dat de kansspelsector potentie heeft op Curaçao. Hierdoor krijgen ze de kans om te groeien en er een aantrekkelijk aanbod van te maken voor de internationale speler.

In de nieuwe gokwet staat beschreven op welke manier er een gezond kansspelaanbod zal moeten gewaarborgd. Hierbij zullen criminele activiteiten, zoals onder andere witwassen, matchfixing en oplichting, bestreden moeten worden. Daarnaast zullen ook spelers beschermd moeten worden vanuit de gokexploitanten. Een derde punt is het beschermen van kwetsbare groepen en het voorkomen van gokverslavingen. Tot slot zal de internationale reputatie gewaarborgd moeten worden.