Home » Vanaf nu geen profvoetballers meer te zien in gokreclames in het Verenigd Koninkrijk
Wet & Regelgeving

Vanaf nu geen profvoetballers meer te zien in gokreclames in het Verenigd Koninkrijk

Per 1 oktober 2022 is het verbod op rolmodellen in gokreclames ingegaan in het Verenigd Koninkrijk. Vormen van marketing die een sterke aantrekkingskracht hebben op jongeren zijn daardoor nu verboden. Het zorgt ervoor dat onder meer profvoetballers niet meer zichtbaar zijn in reclames. Het sponsoren van sport is niet in het verbod opgenomen.

Nieuwe regels

Al in april werden de nieuwe regels bekendgemaakt door The Committee for Advertising Practice. Aanbieders moeten, dankzij de nieuwe regels, ervoor zorgen dat hun marketinguitingen geen grote aantrekkingskracht meer hebben op jongeren. Zo mag bijvoorbeeld de jeugdcultuur niet weerspiegeld of ermee in verband gebracht worden. Wordt van een advertentie verwacht dat deze populair is bij jongeren? Dan wordt de advertentie door de nieuwe regels dus verboden. In reclames mag van het volgende geen gebruik meer gemaakt worden:

  • Topvoetballers en voetballers die een aanhang op sociale media hebben met veel jongeren onder de 18 jaar
  • Alle sporters met bekendheid bij jongeren onder de 18 jaar, inclusief sporters die veel volgers uit die leeftijdsgroep op sociale media hebben
  • Verwijzingen naar videogames en andere gameplay die populair zijn bij jongeren onder de 18 jaar
  • Mensen die bekend zijn geworden door bepaalde realityshows en daardoor erg populair zijn geworden bij jongeren onder de 18 jaar

Enkele uitzonderingen

Hoewel er veel verboden wordt, blijven er ook enkele uitzonderingen bestaan. Zo is er bijvoorbeeld een vrijstelling als er bij de advertentie een strikte leeftijdsverificatie is. Ook blijft het sponsoren van sport gewoon bestaan. Gokbedrijven blijven dus gewoon zichtbaar op bijvoorbeeld voetbalshirts.

Verbod in Nederland

Het Verenigd Koninkrijk is niet de enige plek waar een dergelijk verbod geldig is. In Nederland is het sinds 30 juni 2022 namelijk ook verboden om rolmodellen te gebruiken in reclames die te maken hebben met gokken. Enkele loterijen, zoals bijvoorbeeld de Staatsloterij, zijn uitgezonderd van deze regels. Ook sportsponsoring mag in Nederland nog steeds, al duurt dat niet lang meer. Naar verwachting is het vanaf 2025 ook verboden voor gokbedrijven om te doen aan sportsponsoring.