Home » Voetbalclubs in Nederland gaan veel geld mislopen
Binnenland Wet & Regelgeving

Voetbalclubs in Nederland gaan veel geld mislopen

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest rondom gokreclames. Zo heeft de overheid een duidelijke mening over de marketing die kansspelaanbieders voeren. Zij zijn van mening dat gokreclames juist aanzetten tot gokken en schadelijk zijn voor kwetsbare doelgroepen – bijvoorbeeld jongeren en ex-verslaafden.

Behalve een reclameverbod worden ook sportsponseringen verboden in de toekomst en dat zorgt voor veel kritiek. Vooral Nederlandse sportverenigingen geven aardig wat tegengas.

Als kansspelaanbieders niet meer mogen sponsoren, lopen de clubs veel geld mis. Dat heeft de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) naar buiten gebracht in een statement.

Miljoenen

Vanaf 1 januari 2025 wordt het voor kansspelaanbieders verboden om sportverenigingen te sponsoren. Deze sportsponseringen zie je vooral terugkomen binnen de voetbalwereld. Bekende aanbieders adverteren – nu nog – via stationborden en op de T-shirts van voetballers.

Zet de overheid haar plannen door en gaat het algehele verbod er komen? Dan lopen Nederlandse clubs ontzettend veel geld mis. Het misgelopen geld kan zelfs oplopen tot in de miljoenen.

KNVB

Het is vooral de KNVB wie het totaal niet eens is met de plannen van de overheid en brengt een duidelijk statement naar buiten. Zij zijn van mening dat er geen duidelijke argumenten en onderzoeksresultaten zijn voor het verbod.

In plaats van mee te gaan in het verbod, heeft de KNVB andere plannen voorgesteld aan de overheid. Zo hebben zij voorgesteld minder advertenties te tonen binnen het stadion en de kansspelaanbieders een minder prominente plek te geven op de T-shirts van voetballers.

Legalisering

Gokreclames mogen pas vanaf 1 oktober 2021 vertoond worden op radio, televisie en het internet. Ook is het toegestaan om online-kansspelen aan te bieden – mits hier een geldige vergunning voor is verleend door de Ksa.

Zo hebben veel bekende kansspelaanbieders eveneens een live casino op internet. Via het computerscherm worden de kansspelen gespeeld tegen andere spelers en hierbij is zelfs een echte dealer aanwezig.