Home » Aantal verdachte wedstrijden met 34 procent gestegen volgens Sportradar
Opmerkelijk

Aantal verdachte wedstrijden met 34 procent gestegen volgens Sportradar

Sportradar Integrity Services detecteerde in 2022 in totaal 1212 verdachte wedstrijden. Bij deze sportwedstrijden zou er wellicht sprake zijn geweest van matchfixing. Ten opzichte van het jaar 2021 zijn deze cijfers voor 34 procent gestegen. In 2021 detecteerden zij namelijk 903 verdachte sportwedstrijden.

Aantal verdachte wedstrijden gestegen boven 1000

Voor het eerst sinds de lancering van het Universal Fraud Detection System (UFDS) is het zo dat het aantal verdachte wedstrijden boven de 1000 is gestegen. Met verdachte wedstrijden wordt er bedoeld dat er verdenkingen zijn van matchfixing. Matchfixing betekent dat er sprake is van manipulatie tijdens sportwedstrijden om gokkers die in het casino op wedstrijden wennen van winst te kunnen voorzien. Sportradar bracht onlangs een rapport uit over de cijfers van matchfixing in 2022. In 2021 zou er ook al sprake zijn geweest van een record in het aantal verdachte wedstrijden.

Het is echter zo dat bij meer dan 99.5 procent van de sportwedstrijden, er geen matchfixing vast is gesteld. Dit wordt gemeld door Sportradar. Ook was er bij geen enkele sport waarbij het percentage van verdachte wedstrijden hoger zou liggen dan 1 procent. Sportrader heeft hierdoor gebruikgemaakt van hun Universal Fraud Detection System.

Meeste matchfixing gedetecteerd bij voetbalwedstrijden

Het blijkt dat er bij voetbal de meeste gevallen van matchfixing werd gedetecteerd. Dit is eveneens zo voor het jaar 2021. In 2022 werden er in totaal 775 verdachte voetbalwedstrijden gesignaleerd. Dit zou uitkomen op 64 procent van alle verdachte wedstrijden in 2022. Hiervan speelde meer dan de helft van de helft op het derde niveau of op een lager niveau.

Er is een flinke stijging te zien in het aantal verdachte wedstrijden bij basketbal. In het jaar 2022 werden er in totaal 220 basketbalwedstrijden gedetecteerd als verdacht. Evenals bij voetbal gebeurde dit bij wedstrijden die zich afspeelden op lager niveau. Tevens is er een stijging te zien binnen tennis en tafeltennis wedstrijden.

Manager Sportradar reageert

In 2022 werden er in totaal 169 sancties opgelegd naar aanleiding van de UFDS. Dit zou gaan om 154 sportieve sancties en 15 strafrechtelijke sancties. De manager van Sportradar Integrity Services, genaamd Andreas Krannich, stelt het volgende:

“Onze gelaagde aanpak van sportintegriteit werpt zijn vruchten af. In 2022 werd een recordaantal van 169 sportieve en strafrechtelijke sancties opgelegd die werden ondersteund door gegevens en rapporten van Sportradar Integrity Services.” (Andreas Krannich)

Krannich geeft echter aan dat er meer nadruk gelegd zal moeten worden op integriteit, om de langetermijnvooruitzichten tegen matchfixing tegen te gaan. Sport en overheden zullen meer moeten investeren in preventieve maatregelen. Dit kan bestaan uit onderwijs, maar ook uit proactieve en reactieve verzamelingen van inlichtingen, stelt Krannich.