Home » Last onder dwangsom opgelegd door Kansspelautoriteit voor Winning Poker Network (WPN)
Kansspelautoriteit

Last onder dwangsom opgelegd door Kansspelautoriteit voor Winning Poker Network (WPN)

De Kansspelautoriteit heeft vanochtend bekendgemaakt een last onder dwangsom te hebben opgelegd aan Winning Poker Network (WPN). WPN zou vanuit Nederland niet meer te bereiken zijn, maar toch konden Nederlandse spelers een account aanmaken op een van de websites van deze aanbieder.

Op maandagochtend werd door de Nederlandse Kansspelautoriteit bekend gemaakt dat zij een dwangsom hebben opgelegd aan Winning Poker Network. Het Winning Poker Network is een pokerroom dat in Nederland geen vergunning heeft. In december vorig jaar is de Americas Card Room (ACR), dat de meest bekende skin is van de WPN, samen met andere skins offline gehaald voor Nederlandse gebruikers. Het blijkt echter zo dat WPN via een van hun websites nog steeds Nederlandse gebruikers toelaat.

Onderzoek van Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit deed in januari controle. Hieruit bleek dat het voor Nederlandse spelers niet meer mogelijk was om een account aan te kunnen maken vanuit Nederland. Vervolgens bezocht de Kansspelautoriteit een andere website van WPN, genaamd TruePoker. Hieruit bleek dat er bij TruePoker nog wél een account aangemaakt kon worden via Nederland. Ook kon er geld worden gestort op het account en kon er worden deelgenomen aan kansspelen.

Het onderzoek van de Kansspelautoriteit begon op 10 januari 2023. De Kansspelautoriteit kon een account aanmaken op TruePoker en een storting plaatsen op het spelersaccount. Vervolgens werd er een bedrag van 10 Amerikaanse dollar op het account gestort via de crypto betaalmethode. De toezichthouder kon op diezelfde dag nog deelnemen aan kansspelen.

Naast het feit dat de toezichthouder eenvoudig een account aan kon maken en Poker kon spelen, werd Nederland in de algemene voorwaarden op de website van het casino tevens niet genoemd in de lijst met uitgesloten landen. Door bovenstaande redenen heeft de Kansspelautoriteit besloten om de aanbieder een last onder dwangsom op te leggen. Twee weken na de dagtekening van dit besluit, zal WPN de overtredingen moeten staken. Gebeurt dit niet? Dan krijgt de aanbieder een boete van 25.000 euro per week met een maximum bedrag van 75.000 euro.

WPN in december offline voor Nederlandse spelers

Het populaire pokernetwerk WPN bestaat al sinds 2001, maar werd pas echt populair op het moment dat alle andere concurrenten offline gingen voor spelers in de Verenigde Staten. WPN greep de kans en werd de grootste. In Nederland hebben zij echter geen vergunning en dit zorgde ervoor dat Nederlandse spelers in de december niet meer welkom zouden zijn op de websites. Spelers mochten spelen tot midden in de nacht, maar de volgende ochtend zouden zij worden geweerd van de websites. De enige reden waarom zij op dat moment nog mochten inloggen, was om uit te kunnen cashen.