Home » Voetbalclubs in Engeland deden dienst als affiliate voor SkyBet
Opmerkelijk

Voetbalclubs in Engeland deden dienst als affiliate voor SkyBet

Engelse voetbalclubs uit de EFL hebben jarenlang geld gekregen van het gokbedrijf SkyBet. Ze deden al die jaren dienst als affiliate van het bedrijf. Geld dat door de gebruikers daar werd vergokt, kwam bij de clubs op de rekening. Spelers werden dus betaald van het geld dat hun eigen fans hadden ingezet tijdens het gokken.

Van aanmelden via een link naar vergoeding

Al jarenlang is SkyBet de sponsor van enkele voetbalcompetities in Engeland. Clubs uit die divisies plaatsten op hun website een link naar de website van het bedrijf. Meldde iemand zich via die link aan? Dan ontving de club een vergoeding. Ze deden dus dienst als affiliate van het bedrijf. Deze constructie hield stand tot en met het seizoen 2018-2019. De vergoeding die de clubs ontvingen was een bepaald percentage van het geld dat de fan verloor op de website. Soms werd er zelfs een zogenaamd lifetime contract afgesloten. Dit hield in dat zolang er door de gebruiker gegokt werd, de club een bepaald percentage bleef ontvangen.

Constructie aangepast

De constructie is momenteel niet meer zo. De clubs ontvangen niet langer een bepaald percentage als ze iemand doorsturen. Door de lifetime contracten is dit nog wel het geval voor spelers die eerder werden doorverwezen naar de website. Tot het seizoen 2023-2024 kunnen clubs op die manier geld blijven krijgen.

Premier League

Ook in de Premier League, het hoogste voetbalniveau van Engeland, zijn er clubs die een gokbedrijf als sponsor hebben. Het is van die clubs echter niet bekend of zij ook een affiliate deal gesloten hebben met dat bedrijf. Mocht dat zo zijn, dan verdienen ze hier waarschijnlijk veel geld aan. Clubs uit de League Two, het vierde niveau, verdienden zo’n vijfduizend pond per jaar. De grotere clubs uit de hogere divisies strijken dus een veel hoger bedrag op. Enkele clubs uit de Premier League hebben inmiddels laten weten dat zij geen gebruikmaken of gebruik hebben gemaakt van een dergelijke constructie. Veel clubs hebben nog niets laten weten of hebben aangegeven dat ze geen commentaar willen geven op deze situatie.