Home » BoerBurgerBeweging (BBB) overduidelijk provinciale staten gewonnen. Wat vinden zij van kansspelen?
Wet & Regelgeving

BoerBurgerBeweging (BBB) overduidelijk provinciale staten gewonnen. Wat vinden zij van kansspelen?

Afgelopen woensdag 15 maart 2023 werden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. In heel Nederland was de uitslag meer dan duidelijk: de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft de verkiezingen gewonnen met een meerderheid van stemmen. De partij krijgt een zetel in de Tweede Kamer en maar liefst zestien zetels in de Eerste Kamer. Wat vindt deze partij van (online) kansspelen?

De BBB de grootste partij

Op 15 maart trokken de meeste Nederlanders naar de stembus om te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. De vrijwel nieuwe partij uit 2019 wist deze verkiezingen overduidelijk te winnen. Van tevoren werd er gedacht dat de partij alleen in Utrecht niet zou winnen, maar dit bleek niet zo te zijn. Ook in Utrecht overwon de BBB de verkiezingen. In alle provincies bleek deze partij dan ook de grootste te zijn.

Dit betekent dat partijleidster Caroline van der Plas met zestien zetels plaats zal nemen in de Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging partij staat erom bekend dat zij het opnemen voor de boeren en boerenbedrijven in Nederland, maar zij lijken geen standpunten te delen over de wereld van de (online) kansspelen.

Hoe denkt BBB over kansspelen?

Een nieuwszender heeft uitgezocht hoe BBB hierover denkt. Zij onderzochten dat Rudmer Heerema van de VVD een motie inbracht dat ging over het verbod op gokreclames. Risicoarme kansspelen zouden uit dit reclameverbod gehaald moeten worden. Het was voor het eerst dat de BBB stemde op een motie dat ging over kansspelen en de BBB stemde hier dan ook tegen.

Later werden er meer moties ingediend die betrekking hadden op kansspelen. Ook hier stemde de BBB samen met D66, Forum voor Democratie en Groep van Haga tegen het verbod op ongerichte gokreclames. Het is echter zo dat de motie, ondanks de tegenstemmen, werd aangenomen. Nadat deze motie aan werd genomen, werd er naar buiten gebracht dat Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming niet meer zou terugkeren. Hij werd vervangen door Minister Franc Weerwind. In februari 2023 werd de motie opnieuw ingediend door Michiel van Nispen (SP) en dit keer stemde de BBB voor het verbod op ongerichte gokreclames.

De BoerBurgerBeweging partij besloot vervolgens alle moties te steunen die te maken hadden met (online) kansspelen. De enige motie die geen steun ontving van de BBB, was de motie die Pieter Grinwis (ChristenUnie) had ingediend in november 2022. Grinwis wilde vooral voorkomen dat casino’s reclame zouden maken tijdens het WK voetbal in Qatar. De BBB ging hier niet in mee.

Tot slot is er aan de BBB gevraagd om hun standpunt over (online) kansspelen te delen, zodat het duidelijk is wat de BBB hiervan vindt.