Home » Nieuwe wet in Nevada: Komen valsspelers straks op een zwarte lijst te staan?
Wet & Regelgeving

Nieuwe wet in Nevada: Komen valsspelers straks op een zwarte lijst te staan?

In Nevada wordt nagedacht over een nieuw wetsvoorstel. De Amerikaanse staat wil valsspelende online pokeraars noteren op een dergelijke, zwarte lijst. Dit betekent dat degene die in het verleden hebben valsgespeeld, vervolgens op deze lijst terechtkomen. De wet is nog niet ingevoerd, maar er is al een gokbedrijf die heeft aangegeven het niet eens te zijn met de aankomende ideeën van de staat.

Poker is een probleem

In Amerika is online poker een populair gokspel. Spelers kunnen zich online aanmelden en vervolgens deelnemen aan verschillende toernooien, op verschillende websites. Uiteraard dienen deze, net zoals in Nederland, legaal te zijn. De spelregels worden altijd duidelijk vermeld. Nu is echter gebleken, dat er spelers bijzitten die het niet zo nauw nemen met deze regels.

De afgelopen jaren zijn er verschillende deelnemers geweest die vals hebben gespeeld. Hoe dat precies kon gebeuren, dat is niet bekend. Nevada wil daarom haar maatregelen nemen. Volgens pokerkenner Sara Cholhagian en lid van het parlement Steve Yeager, heeft de staat een nieuwe wet voor gesteld: Black Book.

Nieuwe lijst

Nevada zou de nieuw bedachte wet graag willen invoeren in de gehele staat. De wet is opgesteld voor digitale pokeraars. Deze zou moeten voorkomen dat valsspelers in de toekomst nog kunnen deelnemen aan digitale pokertoernooien, bij licentiehoudende kansspelaanbieders.

Als de wet wordt goedgekeurd, dan krijgt de Nevada Gaming Commission de gelegenheid om de lijst op te stellen met namen en bijhorende gegevens van valsspelende pokeraars. Toch zijn niet alle partijen even enthousiast over het nieuwe voorstel.

Pokeraanbieder niet enthousiast

In de staat Nevada is slechts één legale aanbieder te vinden om online poker bij te spelen. Dat is Caesars Entertainment. De exploitant staat echter niet te springen bij het idee van de nieuwe wet voor valsspelers, omdat zij van mening zijn dat het in hun eigen nadeel kan werken.

In de Las Vegas Review-Journal verteld Mike Alonso, dat het de “reputatie van spelers beschadigd” en dat de kans op “dure rechtszaken groot is”. Voor nu blijft het slechts bij een wetvoorstel, en is het afwachten of deze daadwerkelijk wordt doorgevoerd in Nevada.

Valsspelen kwam vaker voor

De afgelopen jaren zijn er vaker verhalen voorbij gekomen van valsspelende pokeraars. Hierbij zou het óók om bekende pokeraars gaan die de spelregels aan hun laars lapte. Zo ook in 2022, waar het om zowel online als live poker in het live casino ging.

Namen als Alex Foxen en Ali Imsirovic kwamen in dergelijke nieuwsberichten voorbij. Zij zijn ook niet meer welkom bij enkele aanbieders. Mocht de wet goedgekeurd worden, dan krijgen spelers die in het verleden vals hebben gespeeld geen toegang meer tot online pokertoernooien of pokerwebsites.