Home » Britse GambleAware lanceert campagne om een einde te maken aan stigma rondom problematisch gokgedrag
Opmerkelijk

Britse GambleAware lanceert campagne om een einde te maken aan stigma rondom problematisch gokgedrag

De Britse organisatie voor verslavingspreventie, genaamd GambleAware, is afgelopen donderdag een nieuwe campagne gestart. Deze campagne gaat over het stigma dat er heerst op schade dat gokgerelateerd is. Het blijkt namelijk dat Britse liefhebbers van kansspelen nog altijd het gevoel hebben dat er een taboe heerst op problematisch gokgedrag.

Stigma rondom problematisch gokgedrag

De door GambleAware uitgebrachte campagne is gericht op het beëindigen van het stigma dat er heerst op problematisch gokgedrag. Met problematisch gokgedrag wordt de schade bedoeld die de speler zelf ondervindt door gokken. Daarnaast gaat het niet alleen om de speler zelf. Ook de omgeving van de speler kan nadelige gevolgen ondervinden van het problematisch gokgedrag van de speler. Uit recentelijk onderzoek is namelijk gebleken dat 75 procent van de spelers met een gokprobleem het gevoel hebben dat zij zich niet kunnen openstellen voor hun naasten.

GambleAware merkt het hardnekkige stigma op dat er heerst rondom het problematische gokgedrag van de Britse speler. Door een nieuwe campagne uit te brengen, hopen zij hiermee een einde te kunnen maken aan het taboe dat er heerst op gokproblematiek. In het onderzoek kwam tevens naar voren dat 23 procent van de respondenten denkt dat zij ook iemand kennen die te maken heeft met gokproblemen. Tevens zou 61 procent van deze respondenten niet durven te praten met mensen die zich in dezelfde situatie bevinden.

De Britse organisatie voor verslavingspreventie hoopt met de campagne het beeld in de maatschappij te kunnen veranderen. GambleAware heeft deze maand al eerder een National Gambling Support Network gelanceerd om de gokproblematiek van spelers in het Verenigd Koninkrijk te kunnen verminderen.

Campagne met verschillende mensen

De campagne van GambleAware is opgezet met een verschillend aantal mensen. Deze mensen hebben zelf te maken gehad met risicovol gokgedrag of kenden iemand die hiermee te maken had. Zo stelt de Chief Executive van GambleAware, genaamd Zoë Osmond het volgende:

“Gokschade is verborgen en complex van aard. Voor veel mensen die gokschade ondervinden, kunnen gevoelens van schaamte en gêne vaak betekenen dat ze moeite hebben om er met hun naasten over te praten. Gokschade kan iedereen treffen en daarom is het zo belangrijk dat we het stigma dat eraan kleeft doorbreken en mensen aanmoedigen om naar voren te komen en over gokschade te praten. Het wordt tijd dat we een einde maken aan het stigma en het gesprek over gokken openen.” 

Tevens reageerde Dr. Dame Clara Gerada, de voorzitter van het Verenigd Koninkrijk van huisartsen, ook op het stigma dat er heerst rondom problematisch gokgedrag onder spelers van kansspelen. Zo stelt zij dat gokschade een ernstig probleem is dat uiteindelijk iedereen kan ondervinden. Gokschade kan er dan ook voor zorgen dat dit op verschillende manieren wordt geuit; zowel op mentaal als fysiek vlak. Dit zorgt voor gezondheidsproblemen. Volgens Dr. Dame Clara Gerada kunnen huisartsen en andere gezondheidsprofessionals een cruciale rol spelen bij het aanpakken van gokgerelateerde schade. De campagne van GambleAware zou volgens haar een belangrijke stap in de juiste richting zijn om mensen die te maken hebben met gokschade aan te moedigen om het gesprek aan te gaan.

Samenwerking met Tyler West

Naast de campagne die GambleAware is gestart, zijn zij ook een samenwerking aangegaan met Tyler West. Tyler West is een Britse televisie- en radiopresentator die zelf een broer heeft die jarenlang verslaafd was aan gokken. Deze gokverslaving heeft ervoor gezorgd dat de relaties van de broer van Tyler West erg zijn beïnvloed.

In de film die samen met Tyler West wordt gemaakt, komen allerlei mensen aan het woord die op de een of andere manier te maken hebben gehad met problematisch gokgedrag. Ook gaat het over de impact dat het problematische gokgedrag kan hebben op jouw leven en dat van anderen. Zo stelt Tyler West:

“De ontmoeting met anderen die het slachtoffer zijn geworden van gokschade, zoals mijn broer, heeft mij echt de ogen geopend voor het stigma dat kleeft aan een probleem dat mij na aan het hart ligt en hoe vaak het voorkomt. We moeten hier iets aan doen. Nu ik zelf heb ervaren welke impact gokschade op iemand kan hebben, zie ik hoe belangrijk het is dat mensen zich op hun gemak voelen om hun mond open te doen en hulp te vragen als ze het moeilijk hebben. Het is essentieel dat we allemaal meer doen om de dialoog rond gokken te veranderen en iets te doen aan de manier waarop de samenleving mensen met gokschade ziet.”

Aangaan dialoog eerste stap naar hulpverlening

Ook stigma-expert, genaamd Dr Joanne Lloyd, geeft aan dat het aangaan van de dialoog vaak wel de eerste stap is naar hulpverlening. Door het stigma dat er rondom problematisch gokgedrag hangt, zoeken mensen minder gauw hulp. Volgens Joanne Lloyd is het daarom ook noodzakelijk dat er gezamenlijk actie ondernomen moet worden om dit maatschappelijke probleem aan te kunnen pakken.