Home » Man opgelicht via datingsite door vrouw met gokverslaving
Opmerkelijk

Man opgelicht via datingsite door vrouw met gokverslaving

Een Nederlandse vrouw pleegde oplichting en ontving duizenden euro’s van een man via een datingsite. Het slachtoffer heeft hier vervolgens aangifte tegen gedaan. De vrouw wilde zich beroepen op psychische overmacht. Volgens de vrouw zou zij worden gechanteerd door een man die haar gokverslaving openbaar wilde maken. De procureur-generaal bij de Hoge Raad verwerpt het beroep van de vrouw en veroordeelde haar tot een taakstraf van 102 uur.

Oplichting via Badoo

Via de datingsite Badoo lichtte een vrouw een man op met wie zij contact had. Deze week heeft de procureur-generaal een uitspraak gedaan binnen deze zaak. De gebeurtenis heeft zich tien jaar geleden plaatsgevonden. In de periode van 5 januari 2014 tot 11 december 2014 lichtte de vrouw een man op waarmee zij contact had gezocht via de datingsite.

Het slachtoffer deed aangifte tegen de vrouw die hem via de datingsite op heeft gelicht. Het slachtoffer zat namelijk op Badoo en reageerde in januari 2014 op een profiel van een vrouw. Via Badoo hadden zij intensief contact via de chat. De vrouw had aangegeven dat zij geld nodig had om haar schulden af te kunnen betalen. Dit zou gaan om een bedrag van 200 euro. Als ze dit bedrag niet zou betalen, zou ze uit haar huis worden geplaatst. Via Badoo vroeg de vrouw of zij het bedrag mocht lenen van de man waarmee zij contact had.

In het proces-verbaal staat beschreven dat de man een bedrag van 200 euro heeft overgemaakt naar de vrouw. Volgens de vrouw had haar ex-vriend zelfmoord gepleegd en had zij zijn schulden overgenomen. Een aantal maanden later maakte het slachtoffer opnieuw een bedrag over van 500 euro. Ook in oktober 2014 besloot de man om nog eens een bedrag van 7.500 euro over te maken naar de vrouw. In totaal heeft de man een bedrag van 8.450 euro overgemaakt naar de vrouw die hij kende via Badoo.

Psychische overmacht

Naar aanleiding van aangifte die het slachtoffer heeft gedaan tegen de vrouw, is er een taakstraf opgelegd van 102 uur. Als ze deze taakstraf niet volbrengt, zal ze 51 dagen in hechtenis moeten. De vrouw besloot om in hoger beroep te gaan tegen deze straf, omdat er sprake zou zijn van psychische overmacht. De vrouw gaf aan dat zij door een andere man werd gechanteerd. Volgens de vrouw zou deze man de gokverslaving van de vrouw openbaar willen maken. Doordat zij dit wilde voorkomen, besloot zij een andere man op te lichten via de datingsite. De vrouw gaf aan dat dit nodig was om de openbaring te kunnen voorkomen.

De man die de vrouw chanteerde, eiste meerdere malen geld. De vrouw heeft dit geld overgemaakt en dit zou gaan om maar liefst duizenden euro’s. Bij de politie heeft de vrouw de naam van deze man niet genoemd. De vrouw gaf namelijk aan dat ze bang was voor deze man.

“Hoe groot de druk moet geweest die [betrokkene 1] op cliënte heeft uitgeoefend, laat zich raden. Maar als iemand duizenden euro’s aan iemand betaalt en zich daar zelfs voor in de schulden steekt, moet die druk enorm zijn geweest. Uit bijlage 5 kunt u opmaken dat cliënte [betrokkene 1] o.a. in 2016 forse bedragen heeft overgemaakt en uit bijlage 6 dat zij zelfs een lening via marktplaats heeft afgesloten voor een bedrag van € 5.000,00. Zij betaalt die lening nog steeds af. Cliënte is ooit zelfs zover gegaan dat zij een bedrag van € 30.000,00 in het schimmige circuit wilde lenen en de zogenaamde koerierskosten van € 10.000,00 al had voldaan. Die lening ging niet door en van de koerierskosten heeft cliënte nooit meer iets teruggezien.”

“De druk was ook zo groot, dat cliënte destijds zelfs bij de politie [betrokkene 1] voor wat betreft het ten laste gelegde feit, buiten schot hield. Zo bang was ze voor hem.” (Uitspraak van de rechter).

De rechter is, ondanks de psychische overmacht waar de vrouw over spreekt, hier niet in meegegaan. Het beroep van de vrouw is door de rechter verworpen.