Home » EPIS-check te indringend? Belgische wedkantoren winnen rechtszaak
Niet gecategoriseerd

EPIS-check te indringend? Belgische wedkantoren winnen rechtszaak

Vorige week dinsdag wonnen Belgische wedkantoren de rechtszaak over het uitvoeren van de EPIS-check bij klanten. De Belgische bookmakers, waarvan de meeste aangesloten zijn bij Beroepsvereniging van Wedkantoren (BVWK), hebben sinds oktober 2022 de plicht om deze check uit te voeren bij hun klanten. Volgens de Belgische wedkantoren zou deze check te indringend zijn. Om deze reden besloten zij een rechtszaak te starten tegen het uitvoeren van de check.

EPIS-check

Het uitvoeren van de EPIS-check is sinds vorig jaar verplicht gesteld voor Belgische wedkantoren. Het EPIS (Excluded Persons Information System) is een register waar je als speler in komt te staan wanneer je bent uitgesloten om deel te nemen aan kansspelen. Spelers kunnen zichzelf hiervoor opgeven, maar kunnen ook worden opgegeven door derden. Het verschil met het Nederlandse CRUKS, is dat bepaalde ambtenaren (denk aan politieagenten of notarissen) ook niet mogen deelnemen aan kansspelen.

Identificatieregels te indringend

Een groot deel van de Belgische wedkantoren vond dat de identificatieregels, die horen bij de EPIS-check, onevenredig en te indringend zouden zijn. Spelers dienen namelijk hun identiteitskaart te laten controleren, een register te ondertekenen, een foto van zichzelf te laten maken en vervolgens worden deze gegevens ook nog eens voor tien jaar lang bewaard.

Volgens de Belgische rechtbank zou deze check niet in overeenstemming zijn met de Europese verordening gegevensbescherming (GDPR). De wedkantoren zijn van mening dat het goed beschermen van hun consumenten een goede zaak is, maar met het jarenlang bewaren van persoonsgegevens zijn zij het oneens. Ook werd dit al eerder aangekaart door de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit.

In België hoeven tijdschriftenwinkels en de Nationale Loterij geen EPIS-check uit te voeren. In tijdschriftenwinkels kunnen spelers namelijk ook sportweddenschappen afsluiten. Onder de bookmakers zorgde dit eveneens voor scheve gezichten. De wedkantoren stelden vervolgens als eis dat zij het verplicht uitvoeren van de EPIS-check wilden terugdraaien.

Hoger beroep

Door de overwinning in de rechtbank hoeven wedkantoren geen verplichte EPIS-check meer uit te voeren bij klanten, laat Yannick Bellefroid (voorzitter van de BVWK) weten. Vincent van Quickenborne, Minister van Justitie, geeft aan in hoger beroep te willen gaan tegen de rechterlijke uitspraak. De Minister is bezig met het voeren van een felle strijd tegen de wereld van het gokken. Hij vindt dat kwetsbare mensen beter beschermd moeten worden tegen de risico’s dat het gokken met zich meebrengt. Eerder kondigde de Minister al aan dat gokreclames in België verboden worden per 1 juli 2023. In Nederland kan je gokreclames waarin online slots en live roulette voorkomen, nog tot 1 januari 2025 op de buis aanschouwen.