Home » Gerichte gok reclames: Verenigd Koninkrijk wil gokverslaafden beschermen
Wet & Regelgeving

Gerichte gok reclames: Verenigd Koninkrijk wil gokverslaafden beschermen

Je ziet steeds meer gok reclames verschijnen op televisie. Het is tenslotte toegestaan door de autoriteiten. In Nederland worden deze reclames steeds verder teruggedrongen. Zo mogen Bekende Nederlanders niet meer figureren in gok reclames. Ook moeten Casino’s zich aan andere richtlijnen houden.

Bijvoorbeeld aan het tijdslot, dat staat op na 10 uur ’s avonds. Bovendien mogen reclames niet gericht zijn op leeftijdscategorieën of bepaalde doelgroepen. Het is de bedoeling dat gok reclames zo algemeen mogelijk zijn ingericht.

De Engelse organisatie ICO (Commissioner’s Office) is gewezen op doelgerichte reclames. Clean Up Gaming heeft de organisatie hiervan op de hoogte gebracht. Veel gok reclames zouden namelijk niet op de toegestane manier uitgezonden worden, waardoor groepen mensen zich persoonlijk aangesproken voelen. ICO voelt zich dus genoodzaakt een onderzoek te starten hiernaar.

Gokverslaving gestimuleerd

Clean Up Gaming heeft zijn zorgen geuit richting ICO. Dit bericht is afgelopen week naar buiten gekomen. Het is Clean Up Gaming de laatste tijd opgevallen hoeveel gok reclames doelgericht worden uitgezonden. Vooral gokverslaafden lijken aangesproken te worden in deze advertenties.

Het is immers algemeen bekend, dat veel gokverslaafden gevoelig blijven voor kansspelen aanprijzen. Überhaupt mogen gok reclames niet gericht zijn op een bepaald publiek.

Om deze reden voelt ICO zich genoodzaakt een onderzoek te starten naar reclames en de daarbij horende kansspelaanbieders. Het is opvallend dat het gokbedrijf Sky Bet direct is genoemd. Sky Bet heeft namelijk al eens een boete gekregen van ICO, omdat zij marketingcampagnes voerden richting verslavingsgevoelige gokkers. Sky Bet heeft toen een boete moeten betalen van 1,7 miljoen pond.

Breed onderzoek

De Engelse organisatie ICO gaat niet alleen een onderzoek starten naar Sky Bet. Tenslotte kent Engeland meer kansspelaanbieders, die eveneens gebruikmaken van gok reclames.

Het is echter niet bekend gemaakt wanneer het onderzoek gaat starten en wat hier de precieze inhoud van is. ICO heeft wel laten weten dat zij de technologie en strategieën van kansspelaanbieders onder de loep gaan nemen.