Home » Ook bij Netflix gaan gokreclames op de schop
Opmerkelijk

Ook bij Netflix gaan gokreclames op de schop

In binnen- en buitenland is het videoplatform Netflix onwijs populair. Hier staan verschillende films, series en documentaires klaar om gestreamd te worden. Door een abonnement af te sluiten, krijg je onbeperkt toegang tot het aanbod.

Dit jaar kwam naar buiten, dat streamingdiensten steeds duurder worden en veel mensen afhaken. Verschillende diensten zijn met oplossingen gekomen. Zo ook Netflix, die een goedkoper abonnement beschikbaar heeft gesteld.

Voor wie het goedkopere abonnement afsluit, krijgt verschillende reclames te zien – voorafgaand aan de film of serie. De precieze inhoud daarvan is nog niet duidelijk. Het volgende is echter alom bekend: het worden géén gokreclames.

Beperkt aanbod

De nieuw ingestelde abonnementen van Netflix zijn niet overal verkrijgbaar. Voorlopig gaat het slechts om een handjevol landen – waaronder Duitsland en Amerika. Het abonnement met reclames wordt op 1 november officieel gelanceerd.

De afgelopen jaren heeft Netflix nooit met reclamespotjes gewerkt. Een Australische nieuwsbron is met het nieuws naar buiten gekomen. Het werd echter direct duidelijk, dat gokreclames geen plek krijgen bij de streamingdienst.

Voor nog geen 10 dollar per maand, is het abonnement af te sluiten. Netflix heeft altijd geclaimd nooit aan reclames te willen beginnen. Nu de omzet van afgesloten abonnementen fors terugloopt, lijkt dit een noodoplossing te zijn.

Nederland

Of het abonnement ook in Nederland op de markt komt? Dat is nog niet zeker. Mocht Netflix tóch besluiten gokreclames te willen gebruiken, dan is dat toegestaan.

Er heerst nog geen algeheel verbod op gokreclames tonen. Deze mogen echter niet gericht zijn op bepaalde doelgroepen. Pas vanaf 2024 worden de maatregelen aangescherpt en is de kans groot, dat gokreclames straks verboden zijn.

Legaal

Op 1 oktober 2021 werd de KOA wet gelanceerd in Nederland. Daarmee werd online gokken legaal gesteld. Gokspellen worden in een online- en Live Casino gespeeld.

Ook staat de KOA wet toe gokreclames te tonen. De overheid had haar twijfels en bleef sceptisch over de marketing van kansspelaanbieders. Inmiddels is het niet meer toegestaan om bekende Nederlanders mee te laten spelen in de advertenties.