Home » Belgische toezichthouder Kansspelcommissie doet inval bij cafés in Brussel naar aanleiding van illegaal kansspel aanbod
Wet & Regelgeving

Belgische toezichthouder Kansspelcommissie doet inval bij cafés in Brussel naar aanleiding van illegaal kansspel aanbod

De Belgische toezichthouder, genaamd de Kansspelcommissie, heeft deze week een inval gedaan bij verschillende cafés in Brussel. Meerdere teams hadden controles uitgevoerd om de strijd tegen illegale kansspelen aan te kunnen gaan. Bij de cafés zijn tientallen gokautomaten en bingokasten in beslag genomen door de toezichthouder.

Inval bij meerdere Brusselse cafés

Vanmorgen heeft de Kansspelcommissie via LinkedIn bekendgemaakt dat zij een inval hebben gedaan bij meerdere Brusselse cafés. Dit hebben zij gedaan naar aanleiding van een aantal controles die zij eerder hebben uitgevoerd. Deze controles werden uitgevoerd, omdat zij willen strijden tegen het illegale aanbod van kansspelen.

De Kansspelcommissie geeft aan dat de controles uitgevoerd werden door meerdere teams en ook nog eens verspreid over meerdere dagen. Ze wilden namelijk precies weten waar er sprake zou zijn van illegale kansspelen. Het bleek dat in meerdere cafés gokkasten en bingokasten stonden die als illegaal kunnen worden beschouwd. De Belgische toezichthouder besloot hierdoor actie te ondernemen.

Regelgeving in België

In België geldt dat de eigenaar van een café over twee toestellen mag beschikken waarop kansspelen plaatsvinden. Dit kunnen bingokasten zijn of andere gokautomaten. De gokautomaten mogen een minimale inzet hebben van 50 eurocent per ronde. Maximaal mogen spelers zes euro per ronde inleggen. Het is echter zo dat de café-eigenaar hier een vergunning voor zal moeten hebben. Dit geldt ook voor de bingokasten. Bij bingokasten mag er maximaal 6,25 ingelegd worden door de speler en er kan maximaal 500 euro aan winst worden verdiend.

In totaal zijn er meerdere gokautomaten en bingokasten in beslag genomen. Het gaat hier om in totaal zestien gokautomaten en veertien bingokasten. Tevens zijn er nog twee extra gokautomaten ontdekt tijdens het plegen van de inval. Ook deze zijn in beslag genomen door de Kansspelcommissie.

Op het moment dat een café geen vergunning heeft voor deze gokautomaten, dan worden de kansspelen illegaal aangeboden aan bezoekers van het café. Dit is dan ook het geval geweest bij de cafés waar de Belgische toezichthouder is binnengevallen. Zonder enige vergunning boden café-eigenaren verschillende gokautomaten en bingokasten aan.

De Kansspelcommissie

De Kansspelcommissie is de toezichthouder op kansspelen in België. Het is vergelijkbaar met de Kansspelautoriteit, die wij in Nederland hebben. Beide toezichthouders controleren of (online) casino’s of andere gokexploitanten zich aan de wet- en regelgeving houden. Daarnaast schrijven zij vergunningen uit aan kansspelaanbieders. Aanbieders krijgen een vergunning niet zomaar, hier gaat namelijk een lang traject aan vooraf. Op het moment dat een kansspelaanbieder de regels overtreedt, kan de toezichthouder een boete uitschrijven.

De Kansspelcommissie heeft momenteel laten weten dat er een proces-verbaal van de invallen is opgesteld. Dit proces-verbaal is naar het Parket van Brussel overgedragen.