Home » Een verdachte Nederlandse wedstrijd gemeld in het derde kwartaal
Opmerkelijk

Een verdachte Nederlandse wedstrijd gemeld in het derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2022 kwamen er bij de International Betting Integrity Association 76 meldingen binnen van verdachte sportwedstrijden. Bij voetbalwedstrijden was er een grote daling zichtbaar in het aantal meldingen, terwijl dat aantal bij eSport wedstrijden juist enorm toenam. Ook een Nederlandse tenniswedstrijd werd gemeld bij de bond.

Wedstrijden met ongewone patronen

Ieder kwartaal brengt de bond een rapport uit met daarin de wedstrijden die als verdacht werden aangemerkt. Bookmakers zien bij die wedstrijden ongewone patronen. Bij een ongewoon patroon wordt er bijvoorbeeld erg vaak op een specifiek punt ingezet. In Nederland gebeurde dat ooit bij een voetbalwedstrijd tussen ADO Den Haag en PSV. Er werd toen meer dan normaal ingezet op een gele kaart voor Beugelsdijk en hij kreeg die gele kaart ook.

Voornamelijk tenniswedstrijden gemeld

In totaal werden er in het derde kwartaal 76 verdachte wedstrijden gemeld. De meeste meldingen kwamen vanuit het wedden op tenniswedstrijden. Maar liefst 33 meldingen werden daar gemaakt. Van die 33 wedstrijden werden er 22 in Europa gespeeld en een daarvan zelfs in Nederland. Het is onbekend om welke wedstrijd en welke tennisspelers het dus gaat. In het vorige kwartaal kwam er ook een melding binnen van een verdachte wedstrijd in Nederland. Toen ging het nog om een voetbalwedstrijd.

Grote stijging in aantal meldingen rond eSport

In het eerste halfjaar van 2022 kwamen er maar weinig meldingen binnen rondom eSports. Slechts 5 meldingen kwamen er in die periode binnen. In het derde kwartaal steeg dat aantal enorm. Het afgelopen kwartaal werden er namelijk 16 meldingen gedaan. Het hoogste aantal meldingen dat in een kwartaal werd gedaan rondom eSports was in het eerste kwartaal van 2021, toen er 17 meldingen binnenkwamen. In Nederland is het niet toegestaan om op eSport te wedden. Het aantal meldingen van verdachte voetbalwedstrijden liep in het derde kwartaal terug ten opzichte van een kwartaal eerder. Er kwamen 13 meldingen binnen. Daar waren er 5 van afkomstig uit Zuid-Amerika en 5 uit Azië. Ook werden er wedstrijden uit Litouwen en Bulgarije aangemerkt als verdacht. Tafeltennis kende ook een hoog aantal meldingen. Daar werden 10 meldingen gedaan, waarvan de helft afkomstig was uit Polen. De sporten badminton, snooker, basketbal en paardenraces kregen ieder een melding in het afgelopen kwartaal.

Verplichte aansluiting bij instelling zoals IBIA

Voor de Nederlandse online casino’s is het verplicht om aangesloten te zijn bij het International Betting Integrity Association of een andere organisatie die dit soort meldingen aanpakt.