Home » Wijzigen van Cruks moet goed worden doordacht
Kansspelautoriteit

Wijzigen van Cruks moet goed worden doordacht

Een nagesprek met spelers die stonden ingeschreven bij Cruks? Volgens de Kansspelautoriteit is dat geen gekke gedachte. Wel moet er goed gekeken worden naar een behoorlijk aantal zaken, voordat dit plan daadwerkelijk kan worden doorgevoerd.

Spelers die eerder stonden ingeschreven bij Cruks kunnen natuurlijk weer op het idee komen om te gaan gokken. Hier moeten ze dan wel een gesprek voor aan gaan met een verslavingsdeskundige, eerder kunnen ze namelijk niet weer beginnen. Of het plan haalbaar is moet nog worden onderzocht.

Haalbaarheid op juridisch vlak

Allereerst moet het op juridisch vlak mogelijk zijn. Het is namelijk nodig om de wet aan te passen, mocht het gesprek daadwerkelijk ingevoerd worden. Momenteel is een gesprek nog niet terug te vinden. Om het te verplichten moet er dus een aanpassing in de wet plaatsvinden. Ook de privacy is iets waar rekening mee moet worden gehouden. Er zijn namelijk strenge voorwaarden op dit gebied. Uiteraard moeten deze ook in acht genomen worden als het nagesprek ingevoerd gaat worden.

Haalbaarheid op technisch vlak

Naast juridisch is ook het technische aspect van belang. Aanbieders zien momenteel slechts ‘ja’ of ‘nee’ verschijnen als ze kijken naar het wel of niet geregistreerd staan in het register. Het systeem moet dus worden aangepast. Het moet dan namelijk ook aan kunnen geven dat iemand net uit het register is gekomen en weer voor het eerst wil gaan beginnen met gokken.

Impact op het aantal inschrijvingen

Het klinkt allemaal positief, maar dat is ook nog niet zeker. Volgens de Kansspelautoriteit moet daar eerst nog onderzoek naar gedaan worden. Het is nu nog niet zeker te zeggen of de gewenste gevolgen inderdaad zo positief zijn als gedacht wordt. De impact van een dergelijke aanpassing in het systeem moet volgens de Kansspelautoriteit ook onderzocht worden. Momenteel is er nog veel anonimiteit, maar met het komen van een nagesprek verdwijnt dat dus. Het is nog maar afwachten hoe spelers daarop gaan reageren. Mochten ze daardoor besluiten zich minder snel in te schrijven voor Cruks, dan moet er eerst nog eens goed naar de plannen gekeken worden.